Türk Hava Kurumu

Türk Hava Kurumu Bağış Servisi

40 TL / SMS
İncele
Turkcell Türk Hava Kurumu

Türk Hava Kurumu Nedir?

Türk Hava Kurumu, cumhuriyetin ilanından 16 ay sonra, 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kurulmuştur.

Nasıl Kullanırım?

3919'a ilgili anahtar kelimeyi yazarak gönderilen her mesaj ile 40 TL'lik bağış yardımında bulunabilirsiniz.
Ortak Anahtar Kelime:BAĞIŞ
Dernek tarafından belirlenmiş diğer anahtar kelimeler web sitelerinde yer almaktadır.

1935’de alınan kongre kararı ile adı Türk Hava Kurumu olan Cemiyetin kuruluş amaçları da bizzat Ulu Önder Atatürk tarafından:

  • Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak,
  • Havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak,
  • Askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak,
  • Havacılık faaliyetleri için gerekli araç ve gereçleri hazırlamak,
  • Personel yetiştirmek ve uçan bir Türk Gençliği yaratmak olarak belirlenmiştir.

THK; 1926 yılında ilk olarak "Tayyare Makinist Mektebi"ni ardından, Kayseri’de TOMTAŞ Uçak ve Motor Fabrikasını hizmete açmıştır. Böylelikle A-19 ve A-20 uçaklarının üretimi ile bakım ve onarımları Türkiye’de yapılmaya başlanmıştır. Fabrika 1929 yılında Milli Savunma Bakanlığına devredilmiştir. Halkın ilgisi o kadar büyük olmuştur ki toplanan gelirler ile ilk 10 yıl içerisinde THK, 351 uçak imal ederek ya da satın alarak Türk Hava Kuvvetlerine teslim etmiştir. Kurum, 1905’de kurulan Uluslararası Havacılık Federasyonu’na Türkiye’de sportif havacılığın gelişmesi ve gençlere tanıtılması amacıyla 1929 yılında üye olmuştur. Halen bu temsilcilik görevini başarı ile sürdürmektedir. Cumhuriyet döneminde Vecihi Hürkuş, Mühendis Selahattin Reşit Bey ve işadamı Nuri Demirağ da havacılık alanında birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır. Uçak üretimi konusunda TOMTAŞ’tan sonra THK atölyesi fabrika haline getirilmiş ve İngiliz Magister eğitim uçaklarının seri montajına başlanmıştır. Etimesgut’ta kurulan uçak fabrikası 1940’da tam üretime geçmiştir. Bu fabrikada Magister uçaklarının yanı sıra çeşitli THK serisi planörler ile eğitim, akrobasi, sağlık ve nakliye uçakları da üretilmiştir. 1944 yılında Atatürk Orman Çiftliği'nde ilk uçak motor fabrikası kurulmuş ancak, 1952 yılında üretimler durdurulmuş ve fabrikalar kapatılmıştır. Bu tarihten sonra Türk Hava Kurumu, tamamen havacılık eğitimi ile ulusal ve uluslararası sportif etkinliklere yönelmiştir.



Abonelikli bir servis olmadığı için iptal gerektirmez.

Her bağış 40 TL’dir.